*in*ter*view*

job vacancies everywhere
in d newspaper..internet..as well as job fair
dat is one of *my missions* rite now
been looking n browsing 4 a suitable job
to date adala 6 to 7 job interview yg dipanggil
but yg pg cuma 5 kot. n yg dapat adala 3
tp ada jer sbb utk aku tolak..ntahla xder rezki lg kot..
last month i've been called 4 interview kat Kementerian Kerja Raya (KKR)
for contract post selama 3 tahun..but results interview 2 hanya keluar around Febr nanti

then last few weeks kat UEM Nusajaya Johor
n i diterima utk YES (Youth Executive Scheme) since my experience x cukup lagi
but 2 pun aku terpaksa tolak atas sbb2 sndiri..
but al last mnyesal pn ada sbb dah tolak..

Then yesterday, i received a call from PETRONAS HQ..
they asked me 2 do online assessment b4 dorg decide whether u layak x utk pg
' structured interview'..
The online assessment ada 2 test..One is Verbal Reasoning test and another is Numerical Reasoning test..both of them mcm haram..susah tahap blh buat aku rs mcm aku student kindergarden..mmg respectla saper keje kat PETRONAS klu mcm niela test yg dorg kna buat..
At first i tot 'Verbal Reasoning test' tu mcm soalan2 ms aku ambik PTD test..
but it was totally different..mcm langit dgn bumi!!

  • 4 Verbal test u'l b given 19 minutes 2 do 30 questions. Diberi short passage mostly bout oil n gas stuff n a little bit bout management in a confusing n putar2 punya sentence..then u kna jwb based on dat passage..mcm h#$%^ baca 6-7 kali pn x fhm..
  • 4 Numerical Reasoning test u will have 25 minutes 2 do 18 questions . Aku berani ckap questions dia dah mcm standard utk student Oxford (eh mcm tau jer..hehe) sbb tula kot aku student UTHM jer..hehe..mmg soalan yg sgt2 susah..diberi table yg ada byk number n words yg mengconfiuskan..then u kna tkr unit cni sana..then plus minus bahagi tmbh pastu terbalik cni sana..then pilih jwpn A,B,C,D..yg paling best dah pnat2 kira pnjg..jwpn yg aku dpt xder pun dlm pilihan jwpn..haha..
aku mmg respectla those pple yg keje kat PETRONAS..hebatla..mmg sesuaila if dorg blh dapat bonus smpi 5 bulan sekali..they deserved it!!!

kat UEM plak..totally different story
b4 masuk utk diinterview..u'l b given 3 sheets of paper
1 is 4 ur details form..2nd for questionnaire bout ur personality n 3rd for esei writing
Esei writing plg best bcoz u juz write wateva u want to write..anything!!!
aku pun dgn laju n seronoknya buat la esei dl coz excited dah lama x tulis esei.
aku crite pasal company tu n me myself..aku kaitkan la ckit2 smpi terlebih kait n jadila 2 pages esei tu..hahah
after dah hbs isi smua barula masuk utk interview..
2jela experienced aku utk 2bln nie dlm *job hunting* mission..


p/s : guys...next entry i will post few piccas ms kat MCTF'09 key..
MCTF'09 @ Mid Valley Exhibition Hall...

bubye!!!

2 comments:

Anonymous said...

waa bestnye dh byk dh dpt iview....
sonotnye....
org xdpt 1pn agi neh....
always searching n searching....
huhu....

-BaInu- said...

you have been tagged..please check at http://hazeldazzle.blogspot.com/ under 'my first award' post