*when-guys-being-rude-become-the-norm?*


Hye peeps!!!

Recently I got to think about how rude and ill-mannered folks have become...

dis things come across my mind last weekend...while queueing up to order d economical n so-called low-cost fast food of McValue lunch...my favvy Mc Chicken!!!
akulah org yg paling happy sejak McD offer Mc Value lunch for weekend n not only weekdays as before..yahooo....
4 ur info..me n my besties mmg dgn sengaja nak lunch awal @ 12 pm..juz 2 have dat McValue...hoho..sounds kedekut n berkira2..tp aku peduli ape..duit sndri n nak dmasukkan pn dlm perut sndri jgk..yg ptg i can get d same McChicken set for only 5.95 rather than 9.25 ..ringgit malaysia..

oke back to my entry title..
I am so grateful 2 have such luvly parents like mama n papa who really gave me n my adik beradik such a gud upbringing...
terima kasih mama papa...
Dulu mama tersangatlaa garang n not as sporting as skrg..
but now I understand what my mother was trying to teach me n my siblings: MANNERS...
wlupun manner aku x ckup charming...but so far masih di batas normal lagi...
n nisbah x waras tu masih balance dgn sikap aku..hehe
seriously, I do think that society has gotten a bit out of hand lately when it comes to basic practices..

For example, a husband shout to his wife n givin order dgn cara yg sgt kasar...
x bolehkah cakap dgn lembut sama seperti anda bercakap sewaktu anda proposed wife anda dulu??
x bolehkah memberi arahan dgn baik & bukan seperti seorg captain yg sedang memberi arahan pada anak buahnya??
x bolehkah anda menunjukkan sikap seorg 'ayah' yg baik dan rational..serta bukan seorg ayah yg ada telinga tp menjerit bagaikan dia x dpt membezakan tahap frekuensi yg normal??

show some respectlaaa...
doesnt mean u ketua keluarga..u should react dat way...such a foolish act!!! malu jer..
ur wife pn ada perasaan jgk..
aku yg ada d sebelah pakcik tu sibuk menyusun ayat dlm kepala nak tegur perbuatan pkcik tu..
but unfortunately, dgn kelambatan otak aku download data dr kepala utk smpi ke mulut..
sempatla anak dia dtg..so xkanla dgn kewarasan aku sanggup nak tegur ayah dia in front of his children kan...jatuhla maruah dia nanti..
but x tertahan sgt nak tegur masa tu smpi geng aku panggil utk ambik order pun dah x smpi ke telinga aku...punya marah!!! dah nmpk pakcik tu kecik mcm semut dah....grrrrrrrr...

then there got another malay couple havin lunch dates..
they just got in line to order, then he (her BF) stepped into another line, placed his order and paid for his.
n d gal said.."eh u x byrkan utk i skali ker?? u yg ajak i mkn td.."
I'm thinking, "He invited her out, picked the place and you're not paying 4 her? Wow...."
In case you're wondering, they had the McValue lunch also...bukanlaa mahal sgt pun..

What they had and what it cost is not really relevant. What is relevant?? When you invite someone out on a date, you should be prepared to pay regardless of gender..
If u called and invited sum1 to lunch, u should have the expectation of paying.. It's that simple??
unless dr awal mmg dah di plan who gonna pay d bills...

x habis kat c2..dat gal yg x ckup duit blur kat c2...n her BF boleh buat muka x puas ht coz he got 2 pay 4 her GF's bill...n ptt aku snap ekspresi muka TERPAKSA mamat kedekut tu..
not worth a damn!!!!

there r certain guys who used 2 b like dis..
She accepted ur request, showed up, and when the bill came, he asked for separate bills.
uwekk..hodoh betul perangai..
luckily i dun have such guys in my circle dat behave in dis way..

That might seem harsh, but it's true. If you want to go out, then you should be prepared to follow rules that are customary.

And another thing...
when a guy asked her GF to line up n order for him..
while he just sit n waiting for d food 2 take place in front of him..
x gentleman lgsg..

adakah dat guy x tau mcmana nak order??
atau buta huruf x dpt baca menu yg ada??
atau vokal x hebat sehingga malu nak order??

I have no idea........
2 make it worse, bila wujud lelaki yg dahla x nak order..
then bila mknan dah depan mata byk plak complain nyer..

u x pndi order laaa...
i x suka menu nie...
x der yg lain ker yg lebih best...
d answer is he owe u a smack hit babe!!!!

Simple...
Treat people the way that you would want to be treated..
know that customary practices exist for a reason..
being rude is never acceptable..

Guys...start 2 think about it....n dun take things for granted..

9 comments:

Anonymous said...

thanks god I'm not part from rude people;p
only sometimes I've been a rude driver( yela, kalo dah org lain nak himpit2 and berlagakkan..lawanla balik.huhuhu)
tapi my experience la, even though I’m not come from rich fam, I’m never suh gf or kwn pompuan byr. aku byr jgk walaupon menyebabkan aku kna potong duit blnja aku bulan tu. malu beb suh gal byr..mangkuk tu boy dlm cite tu. tpi yg bab pakcik tu xtaula.kalo die golongan pekak,myb sbb tu kna ckp kuat kot.huhuhu..tapi stkat ni kalo ngan x x gf dl, or kwn2 gal tak pernah lagi plak aku nak tengking.walaupon aku tak suka gal tu..huhuhu..tapi one more time, how lucky we r still in part of manners person right..hahahaha

;p

ary said...

aa...ish..mesti hangin je situation tu kan?..kalo ada situ kan dah tentu2 pak cik tu kena..hahaha...dun judge me..hehehe..then boy tu..memang mangkuk hayun la..huhuhu..nak couple dia nak couple but dunno how to treat people..la kalo dah rm 5.++ je..ko bayar kan je r, len r gurl ko suh beli barang branded..kan..tu pun berpK2..nak kikis aku ke?hahaha..tu la..lum kawin n dah kawin...ada dua story la aa...dua2 hampeh...

aiSya iRa said...

mmg sgt rude la dorg neh...
either yg pakcik tua or yg muda tuh dua2 cam ampeh...
tp d gud thing is, yg kapel tuh...
laki tuh dh tunjuk prangai sbnr sblm kwen...
so, maybe xkan jadi cam yg pkcik tu yg pas kwen br nk tnjuk prngai sbnr (i guess so la..)

Zara~AB said...

i definitely agreed with u 100%. agak2 la kan. we should have some mutual respect in our life! btw, dah ada blog gak ek! nice one. apa cite skrang? still kat uni?

azEEra said...

2 all women out there..
species 'gentleman' sudah semakin pupus sekarang!!!!

di ulangi PUPUS!!!
jadi mari kita tukar kepada species yg lain...;-)

azEEra said...

Hye zara...

hey i drop by kat ur blog semlm..
u had ur 2nd 'C' Day huh???
congrats dear!!!!
sgt jealous...;-)
i just finished my writing thesis n rite now waiting 4 VIVA presentation...x sbr laaa coz im bored to death been here in UTHM..
hoho...selamba!!;-0

u kat mana skrg??
still kat IJM..

Anonymous said...

to awek myvi,

nak tukar kepada species ape???
belalang ke? lipas ke?
menakutkan statement tu;p

Zara~AB said...

babe, im still in IJM. skrang dah moved to another project. luxury condo lak! aduh! serabut! i was in KUiTTHO masa my graduation tue. singgah jap jumpa my PA dulu. ur research sure ok punya! fulltime siot! sure TERBAIK ar! hehehe. buat part time nie, pemalas giler, asal lepas jek. hahaha.

azEEra said...

pheww....

its been an ages..i havent post anything..
saya sgt rindukan blog saya!!!!

n bilala draft yg terbaru nak siap..
yuh i know..dah jnji dgn korangkan..nak bt entry bout u guys..nanti ehh..
giv me another 2 or 3 days...cnfirm siap!!
aku br baik demam arghhh....
n having gud therapy kat umah...buatkan aku lupa nak update blog nie..
guyss aku rndu korang n 2 all d bloggers..im back!!!