*endless-trip*


Yuh its going 2 b an endless trip for d next few months. But 4 dis entry lets talk bout my weekend di Utara Malaysia, Penang n Kedah . While updating dis entry badan masih penat macam sayur, mata x mengantuk (oww suprisingly..due to perut yg masih full dgn sate), n kaki tersangat lenguh. My parents n i off 2 Kulim (my aunt ouse) on Friday evening rite after office hour n we reached there bout 1.30 am termasuk dengan traffic jam (bumper 2 bumper yer) melampau all d way but we managed to slowly creep our way 4ward (although we did realize dat kura2 pun boleh menang.sigh). Seriously we didnt hav any idea wat so special  bout d weekend itself since d road was packed wit loads of cars without noticing bout d day was actually labour day (maybe because d labour day was on Saturday, so we government servant tidak ada impact apa2 coz Saturday itself mmg dah cuti pun).

Once we reached Kulim at 1.30 am (oww termasuk papa sesat kerana lupa jalan masuk dan di kawasan itu even u owned a GPS phone, its juz in vain), sembang2 dgn Maktok, cousins n my aunt and sempat layan cerita Emily Rose (masih horror giler!!! wlupun dah tgk banyaaaaaaaaaaaaaak kali). At 3 am baru nak tdo. Then bcoz of location tdo yg x sesuai utk bangun lambat (lokasi : main hall rumah) menyebabkan i hav 2 wake up early at 7 am (not even had d chance of short nap  rite after). Bangun n mandi-sambil-tdo, then tlg my aunt kosongkan hall then around 12.30 pm we were ready for kenduri tahlil (Al-Fatihah for my cousin, Abang Cik  a year older than me yg meninggal few years back n meninggalkan seorg anak n isteri).

Then about 2pm we get ready 4 Majlis Akad di masjid. Akad nikah was between adik kepada arwah n his fiance, Lan. During d akad-session, aku yg gelabah tgk pengantin lelaki kena banyaaaaaaaaaakk soal n kena marah (owww..no dlm hati janganlaa Negeri Selangor mcm nie). D question simple je, bout Mengucap Dua Kalimah Syahadah n maksud ayat sekali. But soalan ABC pun kalau dah kena tanya depan ramai orang (especially family bakal isteri, confirm gelabah, kan?? ). After few dramas n script made by Tok Kadi n pengantin lelaki, Lan managed to finish d akad dengan 2 kali lafaz (1st attempt terlalu cepat, even ayat Tok Kadi pun x hbs lagi). But its oke yang penting dah lepas. Haih bukan senang nak kahwin yer kawan2 (hihi).
             


 PaPa :  Pak Ngah (Uncle lelaki sulong kpd pengantin perempuan)

 My Brother : serius n garang (x sgt pun, sengal je lebih ;p)  
 Me, mama n Adell : Sayang!!!!

Anyway dats all bout d majlis.. 

Tapi pengajaran for me : dun ever get ready hanya utk majlis prep shj, you urself hav 2 prepare on the interview session also dat ussualy took few minutes b4 d akad (Selangor im not sure coz so far my fren says there was no interview session b4 d akad. Alhamdulillah). Oww not because i dun agree with all dis thing, but 2 me rather than u memalukan pengantin lelaki in front of other people, y not u juz do d session during form submission or wateva. So x akan menjatuhkan maruah sesiapa n proses akad itself pun akan jadi lebih cepat kan?? 

Haih..sudah jauh terpesong entry ini

Oww another story bout dis trip was my brother tagged along!! (eh kenapa mesti berbunyi seperti terkejut, unbelievable or pelik?? suppose normal la klu my brother ikut sekali. Oww no no tidak seperti yg anda semua sangkakan kerana tidak semudah itu dia dpt ikut family trip . Bz-ness had put his schedule as packed as mana2 Perdana Menteri termasuklah Prime Minister of Bangladesh (hello?? wujud oke Perdana Menteri di sana n his name is Hasina Wazed..haha hasil google-an). Trip kali ini menjadi sangat best, coz i hav much time 2 spend wit my nephew/niece, Adam n Adell (Yaya) from d 1st day trip smpaila semlm. Ini kerana  all d way from KL to Utara n from Utara back to KL semlm, both of them nak naik kreta Uder (oww its me. believe me, they pronounce it way much cuter than anyone else especially Adell).Although my car much smaller than their daddy's car. Honda vs MyVi mana boleh lawan. Sigh!. Hahaha they juz cudn't resist 2 b apart from their Uder. Klu letak adik aku, confirm dorg reject awal2. (hihi) Tak taula kenapa maybe hormon tarikan budak pada saya sudah terlebih. Teori ini diakui oleh parents saya dan terbukti dgn my other nephew n niece (anak2 my sister). Sumtimes, i kat office pn rasa mcm dh ada anak coz, they will call me all d way from Kuantan juz 2 mengadu 2 me small things bila gaduh ke apa. So i hav 2 b mini-judge 2 them. Sape salah sape betul (Uder nie bab drama mmg suka..layannnn). 



Anyway, i luv being part of them. Sayang all my nephew n nieces. Owww  for ur info, so far i hav 2 nephews n 3 nieces (hasil 2 become 1 my elder sister n my bro). Hmm gud idea to hav special entry bout them kan?? if i do hav time, nnti i akan buat. Semua chumel2. 

AB, Adam, Erisa, Adell, Kimi : Uder sayang semua!!!
Oke sekali lagi terdeviate (hehe). On Sunday, utk meng-fair kan keadaan, papa telah mengambil langkah bijak utk membawa kami ke kampung side mama plak kat Bayan baru, Penang. My Mak Tok demam. Hmm sian dia. She looks soo different from our last visit few months ago. Lebih kurus, nampak x sihat n extremely looking pale. Makan pun dah x lalu sangat. Kesian. So for dis comin June, all of us akan pergi penang once again to visit her sekali lagi besides attending my cousin's wedding. Hopefully she's gettin better by d time passes by. Insyaallah. Masa nak cium pipi Maktok hari tu, i pesan kat dia Maktok kena makan tau. Jangan skip walaupun x lalu, try paksa jugak n she said..oke Ela. Nanti Ela datang lagi tau (hmmm sedih) (owwhh script td sila convert kepada slang Utara yer.Hehe)



So dats all about my weekend trip. 

* Pix will b uploaded kemudian k

4 comments:

:: pn isteri wifey en suami :: said...

uda cekci la kan yaya.. alar,cute nye yaya..adam..tk nmpk muka sgt.. control ensem la tuh..huhu

azEEra said...

ebba cayang

kau telah menerangkan lagi apa yg x terang
dan kau juga menjelaskan lagi apa yg kurang jelas

Adel mmg pandai posed

Adam a bit pemalu tapi ROMEO

semua kwn2 yg aku bwk balik, mesti dia yg akan entertain lebih

aduhh..aura abg aku betul!!!

;p

:: pn isteri wifey en suami :: said...

muahahaha.. tkper, tk nmpak sgt..ekekeke.. yerla..aku ingt lg adam ajak aku main masak2?? siap ckp nk buger? adam buatkn.. sgt sesuaiii!! dh terserlah gak la time tuh..hihihi

azEEra said...

nephew ROMEO aku tu mmg mulut manis

hebat ;p

dekat SMART READER, dia ada admire dis one gal

mmg high taste sbb dat gal sgt cute!!
pegang tangan nak dgn budak pmpn tu jer

org lain xnak

bila tanya kenapa Adam suka

spontaneously dia jwb,
'dia cantik rambut panjang, putih'
Adam suka!!'

jgn sesekali mengutuk gal itu oke ;p

but dis year, dat gal sudah x ada

sian Adam ;)
(p.s : nnti Uder carikan yg lain ok)