*habit*


Habit. Recently, i notice sumthing interesting n funny (sumtimes) bout myself. Yuh, dis entry gonna b lil bit bout myself. Interesting when people around  telling u bout urself which  u even dont realized dat. There goes like 'Ehh..xlaa..aku macam tu ker??' or 'yeker???' .Hehe.


Ok, my first n foremost habit (based on wat people keep telling me)
1) Mencabut rambut gatal (bunyi pelik kan rambut gatal??) while driving n reading books. X boleh tahan. Mesti buat. Yes, sumtimes mmg bahaya (while driving), but it really makes me feel so addicted 2 it. D feelings was juz like memakai tali pnggang keledar sejurus masuk ke dalam kereta (yes wajib sampai ke tahap itu! Pemakaian seatbelt sudah jatuh ke tempat ke-2). As for now, masih belum ke tahap irritating, tapi BAHAYA. Moral of d story : Cuba utk berubah sebelum aku dikategorikan dalam golongan botak!!


2) Online. Everywhere, anywhere, anytime. In fact, if u gav me 25 hrs depan laptop (with broadband or wireless) pun boleh. No food or no TV pn i x kisah. Sangat selalu kena tegur dgn Zul bout dis, but i jt hard 2 resist. Yuh i sounded like seorang lelaki yg x boleh tinggalkan PS4 oke. Or World-Cup junkie yg ternganga sedang menonton bola (oww tidak!!!). My geng pn boleh tau, klu i syap jer depan PC tanpa berkedip mata means i tgh online. Seronok. Starting from bloghopping sehinggalah gossiping.


3) Another habit sewaktu driving adalah mengunyah atau memakan apa shj yg boleh dimakan. Mangsa utama mestilah chocolate or sweets. X pun roti. Hmmmm suatu kepuasan apabila dpt membawa kereta dgn sebelah tangan n sebelah lagi makan. Bukan kepuasan utk tunjuk hebat oke tp kepuasan melayan jam dengan mengunyah sumthing (bekerja di KL ini telah mengajar sy menjadi kurang sopan begini. Maaf yer). Makanan utama sejak akhir2 ini adalah Snickers n Choki. But dun ever giv me Truffles or  ice-cream Trophy, meeting pun saya boleh lupa. Saya akan berhenti saja di tepi jalan dan menikmati keindahan rasa choc dulu. Yess, saya adalah Chocoholic!!!!


4) Mandi. Telah menjadi suatu habit (dan routine) untuk menyiapkan part muka dulu sebelum pergi ke body parts yg lain. Maksud saya, i will make sure saya telah menggosok gigi dahulu, kemudian facial wash then barulah bersedia utk shower.Mmg dari dulu macam tu. X sure kenapa sy selalu beranggapan, jika saya mandi dahulu, air yg jatuh dari muka n yg keluar dr mulut saya (belum gosok gigi) akan mengotorkan kembali badan saya yg sudah dimandikan. Shallow kan pemikiran saya. Tapi puas dan penuh confident bila keluar toilet!!


5) Saya tidak akan menyentuh makanan (breakfast) tanpa mandi dulu. Walau bz mcmanapun saya utk buat my weekend routine seperti membasuh baju dan mengemas rumah, saya tetap akan mandi dulu then after habis kerja mandi lagi. No breakfast selagi u pakai baju tidur.


6) Planning. Every single thing yg saya buat, planning comes first. To-do-list sangatla berperanan penting pada saya. Sebagai contoh untuk kerja yg saya akan sambung pada hari isnin, saya akan list down kerja2 tersebut pada petang jumaat b4 cuti weekend. Sudah terbiasa. Saya adalah manusia biasa yang terlebih makan semut, PELUPA! so by listing down all my works, saya rs lebih confident2 myself. Saya juga akan make sure every morning, saya akan keluar rumah b4 or sharp at 6,30am. Supaya sy x terlepas WP2 (walaupun saya smpi lebih awal dr org yang WP1. Yer sy smpi ofis paling lambat pun 7.20am).


7) Habit ketiga juga melibatkan habit sewaktu memandu (cukupkah habit2 ini mencerminkan pemanduan saya yg tidak berhemah??? heheh). Saya paling suka memandu sambil menyanyi bersama volume radio yg kuat. Owwhh sangat therapy. Saya suka pasang lagu kuat2 which is perkara yg paling membuatkan Zul selalu bising pada saya. hehe


8) Makan. Saya tidak pasti samada geng2 mate sy perasan atau tak habit saya nie. Saya seorg yg sgt susah untuk megubah sesuatu yg telag menjadi routine. Sebagai contoh, kedudukan tempat saya makan setiap pagi. saya seboleh2nya akan cuba sedaya upaya utk dapatkan tempat yg sama setiap pagi (everyday). Saya akan berada di kedudukan yg sama setiap hari. Xtau kenapa dan xtau utk apa. Its juz my habit. Maybe sbb in my family, when we had our lunch n breakfast 2gether (almost every weekend ye masa sy kecik2), keduduan kami sentiasa sama x pernah berubah. Even papa x suka org lan amik seat dia. Maybe sumday, i might do d same thing 2 my children.


9) Babies. Saya suka baby. Sangat suka bau mereka. Tapi part yg saya paling suka cium dahulu adalah tapak tangan (bau masam itu sangat therapy buat saya) n tapak kaki. Eja!!!! Che Ba!!!! Ebba!!! cepat ckit..nak bau babies..


10) Bad habit. Ini dulu2 la, saya seorg yg suka menggigit kuku. Dats how i react obviously when im havin problems. Saya akan gigit kuku smpi kuku2 sy nampak pendek dan kontot. X chumel. Tapi skrg, habit itu tiada lagi. Dan kuku saya sekarang tidaklah sekontot dulu. ;)


Yuh more n more 2 b listed down. Enuff said, terlalu banyak & maybe there r more yg saya sendiri x pernah perasan (must b d bad one). All i can say is, mostly all of them r  more to negative side, which is sumthing dat i need 2 change. Depends on how u like ur habit 2 b then. Nak kekalkan or nak ambil inisiatif utk berubah. But how u gonna change it really shows how u grow urself.. In fact there r certain habits of me had already gone with my age. Dammit tiba2 aku rasa aku sgt tua.

7 comments:

Arifah said...

Eh, banyak persamaan la kita ni..Antaranya ialah:

1) Saya suka memintal2 rambut dengan jari dalam apa jua keadaan+cabut rambut yang subur kecuali jika saya memkai tudung. Hhah! dok tgk tv ke, baca buku ke, berangan ke, suka gulung2 rambut..itu habit dari kecik ek..dannn sampai sekarang, saya masih lagi mengamalkannya. (-_-")

2) Saya pon suka gigit kuku..tak leh buang sampai sekarang..HUHUHU! sebab tu la kuku saya xsekata dan kontot2..

3) Bau babies! Fuhh best betul kan? Xkira la, bau mcam susu masam ke, ape ke, tapi sedap cium bayi ni. Tambah2 kat kepala die kan? Lazattt.. Hhahah..

Itu lah antara persamaan kita..Hehhe..
Eh, terpanjang plak comment ni. Dah sama panjang macam entry plak..
(^^,)

azEEra said...

C-pah

dats y level 'gila' kita di aras yg sama (wink.wink)

Habit buruk aku yg lain (baru update dlm kepala ;))

- Nak kemana2 aku akan pastikan semua barang2 yang dirasakan perlu oleh aku (tp usually pd org lain tidak relevan utk dibawa) tidak kira ia memberatkan handbeg/bag packed seberat guni beras atau sehingga mampu mengherotkan sebelah bahu. Mesti dibawa, xkan tinggal. Then bila smpi rumah mengadu sakit bahu. Masa tu, semua org malas nak layan aku.huhu degil punya pasal.

Macam tu jugak bila nak outstation kemana-mana, org lain relaks dgn hanya bag-pack kecik, tp aku mcm bawak semua baju dlm closet (hahah). Menjadi habit, wlupun kadang2, yg dipakai cuma sehelai dua jer, tp puas hati!!! ;). Orang yg paling suka kutuk aku bab nie adalah adik aku yg kemudiannya dia jugak yg akan pinjam baju2 itu.

Lawak part - aku pernah kantoi org ternampak jam besar (alarm clock yg besar) dlm beg tuition aku. Hahaha..tu pun aku angkut dari bilik tidur ke tuition class. Hodoh Azeera nie. Semua org xleh nak buat ape. hihi

Haihhh

Anonymous said...

Blogger

you are so funny
like reading your blog entries
keep it up

:: pn isteri wifey en suami :: said...

babies?? hahaha.. wait2 ar.. kang nnt kalo skrg tk leh g wedg ko.. tgh sarat2 akhr thn.. hahaha..
btw, nex yer pun ok. Insyaallah nnt anak leh sbaye kn bes. hihi.. AMIN

aiSya iRa said...

c.a,
ira nye bad habit yg xleh tgl smpi skng, pantang jmp getah.. mesti nk cium.. dok letak jek kt idung.. sgt bruk sbnrnye tp best.. hahaha..

sumtimes it's good to have bad habit.. bcoz kdg2 dpt release tensen if xde bestfrens di sisi time ade prob.. tp jgn extreme sgt la.. hehee

Anonymous said...

c a, lg satu habit hang...bila makan suka goyang2 spoon....hehehe...salah satu cara utk menikmati kot...hehehe...:)

-cba

Anonymous said...

c a, lg satu habit hang...bila makan suka goyang2 spoon....hehehe...salah satu cara utk menikmati kot...hehehe...:)

-cba