*HariRaya-2011*

Wahhh...i had sooo much fun this year. The MOST important thing is, this year is MY FIRST HARI RAYA as a wife and a mom-to-be. Super different!!! 120%. All this while for almost 29 years, i never missed celebrating raya with my parents, bersalaman, taking pictures on first raya, helping mama with all delicious raya dishes, tido lambat gossiping with my sisters..hmmm enough with dat cos it really put up tears.believe or not, a week before raya everytime i were in my car listening to raya songs, there will b tears pop up..just to imagine how my raya wud be on the first day in my life without mama papa. Sungguh memalukan. Hik hik but ingat balik lawak la aku nie (n yet my husband tak tau langsung bout dis..haha nanti dia kata i cengeng. But we'll see how he manage his first day raya plak next year.  Even pagi raya itself when i call mama papa nak wish raya n minta maaf, once again i cried. Puas i cover not to..dahla kat umah my in laws. Nasib masa tu my husband solat raya kat masjid. kalau x sure di pagi raya saya akan dibahankan. Hik hik. But he knows me well). But overall actually celebrating raya di rumak mak abah (my parents in law) tak jauh beza dengan beraya di rumah papa mama. Cuma yang beza, saya tidak digalakkan oleh suami untuk solat raya di masjid (hmm..i wish to since last year sy period on my first raya). Kalau my side, x kira perempuan or lelaki semua boleh pergi solat raya but not my family in laws.

So seperti rutin di hari raya, saya bantu bibik & mak prepare all dishes atas meja then kami yg perempuan boleh makan dulu. Then after semua makan, we took pictures together n semua bermaafan antara satu sama lain. Paling tak boleh lupa masa salam my husband. Sangat syahdu. Haha even tak sampai setahun lagi our marriage, but kesalahan saya macam lebih dari tu. Hik hik biasala kalau dh dapat wife yg sentiasa nak menang, always right, kuat merajuk n manja terlebih. Saya bersyukur dapat Zul yang very understanding n jauhhhhhh (level guna energizer yerr ;p) lebih sabar n romantik dari saya. Right after dah settle, kami semua pergi beraya rumah maktok (side abah). Belakang umah mak je pun.  Semua aunty2 husband i ada. Sangat penuh rumah tu dah macam sardin. Yet seronok. Zul's family n mine sangat x jauh beza coz aunty2 dia ramai just like mine, n dorg semua best2 sporting just like my aunties. Boleh gossip sama2!! ;p 

* me with my niece & nephew (side zul) n di belakang sekali berbaju kuning is my sis in law (kak mona)*
 *1st person yg mengeluarkan duit raya : abah*
 * turn me & Zul mengeluarkan duti raya *
 * on my right : my nieces dari Surabaya, on my left : serba putih tu my nephew dari Surabaya n yg senyum besar itu anak my sis in law
 * pengkritik tetap saya : Asma' & Nabila (apa sahaja yg saya pakai akan diperhatikan. Mereka berdua suka girly n feminine stuff *
 * us with Kak Mona & Shahida (adik Zul) *

On 2nd day raya, semua dah bawa diri masing2..Abang Amy (abang ipar saya yg 2nd) balik Melaka side his wife, then yg lain including mak abah balik Singapore (side mak plak). The day before mak ajak saya n zul join sekali ke Singapore before proceed to balik kampung side saya on 4th raya di Penang n Kedah. But passport husband saya plak dah expired. Haihhh!!! Spoil betul..So pagi 2nd raya bagi menghilangkan kesedihan kami tinggal berdua, awal pagi lagi dah beraya rumah pakcik Syed (Zul's uncle), then kami pergi makan di Subang Parade. Super lengang!! Haha..Then petang tu jugak my family sampai dari Kuantan. Pujuk memujuk sampaila we decided to bertolak terus ke Yan,Kedah hari yang sama. Bertolak pukul 11.00 malam then 2moro early morning around 6 am sampai rumah maktok. Then husband saya yang URBAN dan begitu teruja berada dalam suasana kampung telah mengajak saya breakfast di luar. Nak cari makanan org kampung la konon. So i brought him to area Pasar kat Yan & dapatlah roti canai (yg x jauh beza dengan di bandar) bersama nasi lemak bungkus kecik yg murah (jauhhhh beza dengan nasi lemak bandar). Pukul 10 pg kami sambung tdo. Then by noon, sambung beraya side papa plak. Dari Merbok to Sungai Petani n sedar2 sampai rumah pukul 2 pagi. Haha semangat raya betul. Then on Friday, mama ajak balik Penang untuk ziarah kubur maktok (side mama) dan kami bermalam di Hotel for one night coz 2moro ada kenduri tahlil untuk arwah maktok n bapaktok. Petang tu jugak balik semula ke Yan, Kedah. Then hari Ahad pukul 5am kami bertolak balik to Shah Alam. Macam nak pengsan ngantuk. Seriously!!! Zul insist nak drive all the way, so kami semua tdo saja. zzzzzzzzzzzzz

 * us with mak tok (Kedah) *
 *sayangggg maktok*
 *sama tak muka papa dan bondanya ;p*
 * adik with maktok*
 * sempat bergambar dgn mama papa di Makcik Na's house *
* my super cute nephew n niece di hotel *
 *siblings gossipping session*
 * Papa dengan cucu orang lain *
 * my geng cousin, Syuhada *

Kami semua dengan jayanya sambung tdo lagi sesudah sampai di Shah Alam. Then bangun dah pukul 12 tghri mak call jemput all my family members makan di rumah mak. So after solat zohor, saya telah membawa rombongan keluarga Badroldin ke rumah mertua saya, Noor Azim ;p Disebabkan mee bandung mak yg super delicious itu, membuatkan kami semua seperti ikan piranha yang terlepas dr akuarium ;p Thank you mak abah. Then petang, saya join family saya ke rumah my uncle di Section 25.

Enjoy!!

I think dats all bout my raya in 2011. Full of things; bermaafan antara satu sama lain, ke'cengeng'an saya, menikmati kesedapan makanan raya, menziarahi all my big family n in-laws family as well, pemberian duit raya (yang agak besar dis year compared to previous years), merasa kuih raya from one house to another (owh how much i LOVE having raya biscuit n dat must b the first thing yg saya cari apabila beraya ke rumah orang ;p), BALIK KAMPUNG n the best experience BERAYA BERSAMA HUSBAND.

Next year insyallah beraya bertiga plak.


Yeayy next year, di Kuantan pula ;p

9 comments:

iJa adaMaYra said...

Kau mmg cengeng! Aku sentap kau x dtg umh aku semlm!
Huh! (cpt mntk maaf with some duit raya!)
Hahaha

azEEra said...

Ya Ampun......
serious beb, kalau muka aku boleh buat copy, aku dh send satu ke rumah kau, satu letak kat umah aku so dat boleh layan family aku..

kebetulan hari yg sama byk benda plak n penat balik dari Perak hari Sabtu pun belum ok lagi..

tp aku lebih frust sbb x dpt jumpa korang semalam..

btw, kalau blh copy muka, aku nak cetak muka anak kau Adam 1...nak cubit pipi dia sampai lebam..nak cubit betul2 takut kena marah dgn ami dia ;p

azEEra said...
This comment has been removed by the author.
{{ Liza Othman }} said...

ini baru betul2 raya.. ziarah semua saudara mara.. best best!! tahun depan insyaAllah bertiga.. kumpul duit raya pulak =D

azEEra said...

yes...

x sabar nak guna duit anak buat duit tol ;p

x pun beli kasut pre-raya mama dia ;p

haha kejam sungguh

ibuDania said...

Sonok nye bila bc kisah raye kawan2 ;)

azEEra said...

Shuuuuuuuuu...

nanti kita buat kisah raya masa JAmuan raya BSFJ plak ;p

♥ wforwanwazan ♥ said...

waaaa..tk pat jmpe kau.. pegang baby dlm yoyot.. sedih2..tp, gembira sgt tgk korg hapy.. =)

azEEra said...

Ebba shayang

pegang aku pun dah lama tak...
then kau asyik sebut nak pegang baby dalam perut aku

huhu sedey..

beb, miss u!!!! n thanx for being there thru all d thick n thin of my life..