*change-s*

Change. Lots of changes. Either in a good way or d other way round. But BIG changes dat took some time to fit myself into are :
  • No more caffeine. Means no more coffee. Huhu. Seriously i broke my promise 2 times already. First time sewaktu sy berjaya buat muka kesian kat suami saya untuk dapatkan cappucino blended di The Coffee Bean, Sunway and 2nd time was during my lunch time : hanya utk minum air nescafe ais biasa di cafe. 2 cups in 2 months ok la tu. 
  • Soooo sleepy. Tak kisahla while driving, talking to sumone, watching tv, window shopping..Apabila dikaji balik, jumlah saya menguap waktu itu adalah lebih banyak dari jumlah langkah kaki saya atau kedipan mata saya. Bayangkannnnn ;p
  • Saya masih cuba membiasakan diri menggunakan tandas duduk. Unfortunately, sehingga ke hari ini gagal. Saya lebih prefer tandas cangkung no matter wat. But i know, somhow, i hav to consider using tandas duduk apabila perut sudah tidak mampu utk diketepikan ;p Even in my house yg ketiadaan tandas cangkung, i still using d tandas duduk in my 'very own way'. U know wat i mean ;p Saya geli nak duduk, itu saja!
  • Kebiasaanya, sy bermewah sewaktu membeli mknan breakfast kerana sy ambil yg light sahaja sewaktu lunch. Walaupun hakikatnya mewah sy hanyalah sebungkus mihun/ maggi goreng yang diletakkan bersama 2 sosej masak sambal berserta dgn sambal kicap power dan NESCAFE ice. Tapi sejak pregnant, it twist d other way round. Pagi, sy tidak mampu lg nak makan besar, hanya boleh apply food intake in a small portion tp kekerapan tinggi. Jika saya cuba juga mempelahap dengan banyaknya di waktu pagi, ia xkan memberikan faedah ape2 melainkan kepada 'bin' sahaja. Lunch, walau sekenyang mana dan x lalu makan mcmana sekalipun, sy gagahkan utk makan nasi putih. Sangat penting cos i find myself tidak berselera apabila dinner. Jadi untuk mengelakkan rasa bersalah kepada baby di dalam perut & bersalah kepada suami sy yg sentiasa mengambil berat food intake saya, maka itu makan lunch adalah wajib!!
  • Jika sebelum ini, every weekend sy lebih suka spend time di luar tidak kira window shopping @ shopping, tengok movie, or even just jalan2 cari makan. But now, i prefer everything at home. Tinggal lah saya di rumah 2 hari sekalipun, i still can survive dan masih waras. I can do my house chores, tgk tv, tidur, makan and u name it, semua boleh. Kalau dulu i have to force my husband yg bekerja on Saturday, bawa saya keluar jalan2 tapi sekarang he got to force his wife to take her out. Maybe he worried his wife gonna turn to b a huge stone inside d house.Hahaha. 
  • As i reach 2 months pregnant, I have problems wearing my kurung moden, I still can wear those but without been zip. Haha. It really put me at trouble as i have lots of kurung moden than baju kurung. And of course I go up a bra size too. Dun you find being a pregnant woman is sexy?? 
No matter how good or bad the changes are, i still enjoy being a pregnant woman and be as positive as i could. Its something to get d best most of it n enjoy d moment from one month to another. Looking at d baby bump (even sometimes, i get myself confused between baby bump and lemak badan, but its ok lets play d trick all d way..yahoooo!!! ;p) and my husband every morning, makes me feel so greatful n realized how fast d time goes by. 

Now, our baby is already 9 weeks 4 days old. Alhamdulillah. 


      3 comments:

      Arifah said...

      Saya yang tak pegnant lagi pon dah kena tambah getah kain, ape kes? HAHAHAHAH!

      ♥ wforwanwazan ♥ said...

      syioknye zaman2 yoyot besar..mmg heaven babe!!~miss that moments

      azEEra said...

      Arifah : better pg buat checkup segera. There must b a 'gud' reason behind it. Mana tau getah kain bertambah disebabkan pregnant!! ;p

      Dear Ebba : yup, aku sedang menjadi seorang ibu mengandung yg bijak dengan meminta & buat2 teringin apa sahaja yg aku nak dari suami ;p

      Owh aku rasa tindakan yg bijak!!!