*ViVa presentation*


Back to 3rd Dec 2008
where i have blogged an entry with title SEARCH & reSEARCH
it reminds me how tough it was during dat period
almost a year times passed by..how fast!!!
i've started my study on September 2006 (damn!! i was 24 yrs old dat time)
full of stories behind, dramas in between, grant dpt lmbt (which is end of 2007..
haih mcmaner aku nak beli chemical utk lab test!!! tolonglaaaaa), SV beezee,
lost data (data-yg-telah-aku-kutip-hari2-4 almost-a-year!!!), pressure in doing writing, UTHM-banjir...n masa yg sama aku terpaksa jadi pembantu-felo-utk-menampung-hidup (hahaha...tragis!!)..bla..blaa...
at one time, i nearly giv up wit all dis problematic-n-hectic-cycle-of-my-life
(bila rs nak giv-up confirm ada adegan nangis....ingat balik chumel-sengal la aku nie)
but alhamdulillah i hav all my gud frens around me
thanx G-bab, Wan, Zack, Apit, Arif, Z-mah
u guys really put me at ease eventho i'm stuck in d middle of myself-research study-family prob. STOP!. too much too b phrase it here...

nway alhamdulillah..after almost a half year of waiting 2 b called 4 VIVA presentation
then on 17th Nov, i was there 2 defense my research project
my presentation dat supposed 2 b started at 9.00 am telah ditangguhkan sehingga ke pukul 10.00 am..my feelings was not in d place dah masa tu...
aku dahla ful-wit-butterfly, boleh plak panel2-yg-dihormati nak breakfast dulu
me?? setitik air pun x sempat nak minum..
can u imagine???
aku smpi around 8.30am,
Dewan Kuliah mcm xder ape2 yg akan berlaku
aku-yg-x-suka-kerja-last-minute telah set-up kan sendiri stage presentation
tolak rostrum, pasang mic, setting sound..wat a great-technician-wanna be
then around 8.45 br la kak Shila dtg..she n another FKaas staff helped me wit those things
almost 9.00am barula staff UCItv dtg nak amik video
supposed my presentation will b aired, but bcoz of last minute tukar dewan
alhamdulillah x jadi amik live-video (kurang ckit pucat di muka aku..hahah)

d presentation took me 3o minutes time
yg lebih mendebarkan student junior x der coz most of them dah cuti sem,
but yg ada my Dean, Deputy Dean, n staffs besides 2 panels (internal n external Prof from UiTM) n 1 pengerusi majlis..(men'cuakkan' keadaan bcoz aku sedar yg aku dah x boleh nak menggoreng..hahaha)
then rite after presentation, Q & A started..dis session x dibuat di dalam Dewan oke,
coz it must b done in a very private bukan terbuka. juz between me n all d panels shj..
segala bom, tumbukan, tendangan n dusssssssssshhhhhh akan dibuat dalam meeting room..hahaha..dis is d climax n toughest part in doing research..mcm nak keluarkan otak n bagi dorg cari jawapan sendiri kat situ (seriously klu blh mmg aku dah buat!!!!)
every single page akan di'query'...jawabla selagi mampu...
memang tersangat tense time tu ..but wat u hav done 4 almost 2 years answers everything dat will prove how 'pure' ur research are (bukan copy-cat)


all d questions starting dgn basic knowledge smpila se'detail'nya bout all d process, system n results..page by page they go thru..n each lines kna clarify (ada ayat yg di'copycat' memerlukan jwpn-goreng-yg-nampak-bijak-wlu-xtau ape2..hahaha)
E-ja kau msti sokong bab muka-confident-aku..hahaha!!!!!
but things went tougher when its hard 4 u 2 defend ur tots with enough theory in ur mind
yang ptg, dlm kpala aku 'stand on your own feet at first', klu rs betul, then juz go 4 it..
and sometimes a few good words can save someone from a major mistake..huhu
dats wat exactly happened 2 me...really!!!!!!

2 all my frens, again THANK U 4 all ur support n 4 all d Gud-Luck messages i hav received..
2 my parents n families, terima kasih sbb byk bantu when im havin financial-crisis (hahaha)
n Thanx 2 my MAIN-SV, my Co-SVs, technicians n also 2 all my degree junior yg sma2 tlg buat lab testing..THANK U!!!!!!!!!!!!!!


now im still considering myself 2 further study in PHD level..
wat do u think???
:-)



3 comments:

ija MaYra said...

azEEra,

congrats once more..i can imagine wat type of questions from Dr Suhaimi...apapun kau dh lepas babe!!
PHD level?? owh no!!!!

azEEra said...

Eja,

Dr Suhaimi kan Prof-pujaan kau a.k.a member-kamcing
ape2 pun x boleh bla description kau pasal Prof tu..
he's-not-bad..hidung mancung n boleh tahan..
kau ingat aku nak pg VIVA cari jodohkah????
tapi kau memahami keinginan-mata aku
haha..
;-)

thanx babe!!!!

aiSya iRa said...

c.a...
congratez dh viva...
sori lmbt wish...
huhu...

smbg la phd plak...
hehe